Campingleksikon

 

Din campingvogn er forsynet med et fast sikkerheds-ventilationsanlæg med ventiler i gulvet og taget. Disse åbninger må aldrig tilstoppes eller blændes af.

Systemet er afstemt efter det antal personer, der er soveplads til.

Vægventilationen ved køleskabet må dog gerne reduceres (vintercamping). Til det brug har din aut. forhandler en speciel afskærmning, der kan købes som ekstraudstyr.

Når kogeapparatet og evt. andre gasforbrugene apparater med åben flamme benyttes, skal taglugen altid åbnes og helst til læsiden.

Uanset om din campingvogn er konstrueret med et minimum af kuldebroer, kan kondensdannelser under kolde perioder ikke undgås, men i stort omfang forhindres, ved fornuftig VENTILATION. Opholder der sig mange mennesker i campingvognen, koges der mad eller tørres der tøj, er det nødvendigt at øge ventilationen. Vil man opvarme en vinterkold og fugtig campingvogn, må man påregne, at det varer et par døgn at drive fugten ud, samt gennemvarme interiøret. Du kan afkorte opvarmningstiden af interiøret ved at åbne lågerne i skabene, f.eks. den første nat over. Jo varmere der er i vognen, jo hurtigere frigøres der vanddampe. Men da varm luft kan indeholde mere vanddamp end kold luft, forøges muligheden for kondensdannelser drastisk. Derfor må den fugtige luft hurtigst muligt tvinges ud af vognen ved at forøge ventilationen. Dette gøres ved at åbne taglugen til læsiden, og er det ikke nok, må der suppleres med et vindue på klem, men stadig til læsiden. Herved går der en del varme til spilde, men det er der ikke noget at gøre ved - det koster noget at oprette/opretholde et godt indeklima.

Det er ved praktiske forsøg bevist, at en velisoleret campingvogn, selv under ekstremt lave kuldegrader, kan holdes kondensfri. Et godt hjælpemiddel er et hygrometer (luftfugtighedsmåler) til at styre indeklimaet. Det bedste indeklima opnår man ved en relativ fugtighed på 55-60%.

I campingvogne med punktvarme er det vanskeligere at undgå kondens, idet der er en mere skæv varmefordeling mellem gulv og loft, end hvis der var installeret varmluftsblæser. Man er derfor tilbøjelig til at fordre mere varme. Varm luft kan indeholde mere vanddamp end kold luft, og derfor, jo varmere der er i vognen, jo større mulighed for kondens.

Har din campingvogn kun punktvarme, og du ønsker at campere udenfor sommersæsonen, tal da varmefordeling med din aut. forhandler.

 

 

499 501